Spis Sørlandet

An interview from Faederlandsvennen, local Kristiansand newspaper and blogger Marte Rostvåg Ulltveit-Moe who is only eating local food for the month. See link below to read her blog Spis Sørlandet.

Lokal Mat Fordi det er Kunst!

Hva er det som vokser utenfor Sørlandets kunstmuseum? Er det ikke tomater og salat?

– Hvis vi endrer forholdet vårt til landskapet og til det vi spiser – da kan vi få en bedre verden, sier kunstneren Carly Troncale. Hun deltar på utstillingen Screaming from the Mountains på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand.

Verket hennes heter “Victory! Victory! One Land, One Ocean, One Sky”. Men jeg synes det ser mest ut som en frodig kjøkkenhage. I et bed utenfor kunstmuseet har hun plantet ruccola, salat, persille og tomater.  Er dette egentlig kunst? Selv om ikke så mange norske familier dyrker en kjøkkenhage lenger, så er det da en hverdagslig sak i store deler av verden å dyrke noe av sin egen mat?

– Det er veldig mange kunstnere som jobber med planter og mat for tiden, sier Carly. – På Kunstnernes hus var det en stor utstilling i fjor som het “Gentle Actions” hvor det blant annet ble plantet en kjøkkenhage. I går deltok jeg på Green Gathering i Oslo på Office for Contemporary Art, hvor miljøaktivisten  Vandana Shiva snakket om “The art of living”. Kunst trenger ikke bare være inne i et galleri, det kan også være utendørs og handle om selve livet.

OK, så er det kunst. Men dette er ikke kunst til å henge på veggen. Dette er kunst til å spise opp. Kafe Mean Bean på kunstmuseet høster hver dag av Carlys kunstverk, og serverer det i salatene. Jeg spør pent om jeg kan få en salat som bare inneholder ingredienser fra Agder, og det får jeg. Den er pyntet med knalloransje blomkarse-blomster som gir en pepperaktig smak. Til drikke får jeg sitronmelisse-te i en tekanne av glass.

Carly forklarer at verket dyrkes økologisk og gjødsles med hønsegjødsel. På grunn av alt regnet i sommer har ikke tomatene begynt å modne enda. Men ruccolaen har vokst veldig bra. Og så har hun sluppet å tenke på vanning.


Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: